Voor- en nadelen per materiaal

Kozijnenplaza is uw startpunt voor al uw kozijnenklussen in huis. Onze bekwame vakmannen realiseren al uw kozijnwerk, zoals het leveren, plaatsen, vervangen, afwerken, herstel en onderhoud. Wij helpen met alle soorten kozijnen.

Welk materiaal voor mijn kozijnen?

U heeft een ruime keus in materialen voor uw nieuwe kozijnen. Zo heeft u keus uit hout, staal, aluminium en kunststof. Welk materiaal u kiest, hangt af van diverse factoren. Wat vindt u mooi? Welke kozijnen passen het best bij uw type woning? Hoeveel onderhoud is er nodig?

Naast deze vragen speelt ook de prijs vaak een belangrijke rol. Wij zetten alle materiaalsoorten voor u op een rij. En wilt u graag vrijblijvend persoonlijk advies? Vul dan het contactformulier in, zodat onze vakman contact met u opneemt.

Houten kozijnen

 • Uitstraling: warm en klassiek
 • Belangrijkste kenmerken: duurzaam en goede isolatie
 • Onderhoud: iedere 5-7 jaar schilderen

Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen staan bekend om hun warme uitstraling. Ze zijn geschikt voor iedere woning, maar vooral voor klassieke woningen en boerderijen. Hout is een natuurlijk isolatiemateriaal. In combinatie met HR++ glas is uw woning goed geïsoleerd. Hardhouten kozijnen hebben een zeer lange levensduur. En is er toch een beschadiging, dan kan onze vakman dit eenvoudig en voor lage kosten repareren. U kunt uw kozijnen in iedere gewenste kleur laten schilderen.

Nadelen van hout

Houten kozijnen zijn brandgevoeliger. Daarnaast hebben ze meer onderhoud nodig dan andere typen kozijnen. Hout moet gemiddeld eens per vijf tot zeven jaar geschuurd, gelakt en geschilderd worden. Als dit niet goed gebeurt, kan er houtrot ontstaan. Voorkom dit door tijdig een vakman van Kozijnenplaza in te schakelen. Dan geniet u nog jarenlang van uw houten kozijnen.

Kunststof kozijnen

 • Uitstraling: modern of klassiek (afhankelijk van kleur en structuur)
 • Belangrijkste kenmerken: sterke kwaliteit voor lage prijs
 • Onderhoud: geen

Voordelen kunststof kozijnen

Kunststof is de voordeligste keuze ten opzichte van de andere materialen. Kunststof heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo zijn er verschillende kleuren en profielen mogelijk, zodat u altijd kozijnen vindt die passen bij uw persoonlijke stijl. Het is zelfs beschikbaar in een ‘houtlook’, wat nauwelijks te onderscheiden is van echt hout.

Verder is kunststof sterk en brandwerend. Kunststof kozijnen gaan vaak jarenlang mee, terwijl u geen tijd of kosten kwijt bent aan onderhoud.

vakmannen

Aluminium kozijnen

 • Uitstraling: modern
 • Belangrijkste kenmerken: lichtgewicht en ijzersterk
 • Onderhoud: geen

Voordelen aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen geven uw woning een moderne uitstraling. Aluminium is een zeer sterk, maar ook een lichtgewicht materiaal. Dat betekent dat het veel glas kan dragen, zonder dat uw ramen of deuren zwaar worden. Dat maakt aluminium ook handig voor schuifpuien. Het materiaal is bovendien zo sterk, dat inbrekers nauwelijks grip krijgen met hun gereedschap. In combinatie met gecertificeerd hang- en sluitwerk houdt u de meeste gelegenheidsinbrekers buiten de deur. Tot slot is aluminium onderhoudsarm, zodat u daar geen omkijken naar heeft.

Nadelen van aluminium

Aluminium is duurder dan bijvoorbeeld kunststof of hout. Daar staat tegenover dat het een lange levensduur heeft en dat u geen onderhoudskosten heeft. Daarnaast kunt u uw kozijnen niet overschilderen in een andere kleur. Voor andere kleuren kunt u contact opnemen met onze vakman bij u in de buurt.

Advies over materialen

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten kozijnen? Vul dan het contactformulier in. Een van onze vakmannen bij u in de buurt neemt persoonlijk contact met u op om uw wensen en vragen door te nemen. Daarnaast geven wij ook graag een vrijblijvende offerte, zodat u precies weet wat u van ons mag verwachten.

 

Nadelen van kunststof

Na plaatsing van uw kozijnen is het moeilijk om de kleur aan te passen of beschadigingen te repareren. Gelukkig is het materiaal heel sterk en zal er niet snel schade optreden. Gebeurt dit wel, neem dan contact op met een van onze vakmannen.

Stalen kozijnen

 • Uitstraling: robuust
 • Belangrijkste kenmerken: zeer sterk, lange levensduur
 • Onderhoud: geen

Voordelen stalen kozijnen

Stalen kozijnen waren hip in de jaren 60, en zijn nu weer helemaal terug. Staal heeft een robuuste, sterke uitstraling. Het past uitstekend bij industriële gebouwen en moderne woningen. Staal is erg sterk. Dat maakt het mogelijk om brede profielen te maken, maar ook functionele smalle en sierlijke spijlen die nog steeds al het glas in uw ramen, deuren of schuifpui kunnen dragen. Daarnaast is staal onderhoudsarm en kunt u tot zeventig jaar genieten van de uitstekende kwaliteit.

Nadelen van staal

Stalen kozijnen zijn het slechtst te isoleren. Onze vakman kan dit gedeeltelijk wegnemen door goed geïsoleerd glas te gebruiken en door een naadloze bevestiging, zodat er geen tocht kan ontstaan. Daarnaast zijn stalen kozijnen duurder dan de andere materialen, maar van deze investering kunt u nog een leven lang genieten.

Wilt u meer weten of direct een offerte aanvragen?